Годишнината от обесването на Левски беше отбелязана с редица прояви в цялата страна

България отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят за това дали Апостола е убит от Османската власт на 18 или 19 февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални събития.

Стотици гости и граждани на Карлово се събраха в родния град на Левски, за да отбележат годишнината от смъртта му. По време на церемонията вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че Левски е направил най-важното, заявявайки пред Европа, че българите ще бъдат народ. И реторично попита: "Дали спазваме днес неговите завети?".

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

В родната къща на Васил Левски са останали малко от личните вещи на семейството. За първи път историците показват новооткритата снимка на Апостола. Правена е година преди неговата смърт. Интересен факт е, че на гърба й има негово описание - кой е, откъде е, с какви очи. Снимката е намерена в турския архив в Истанбул и по нея турските заптиета са търсили Дякона.

„Това е снимката, която е била размножена, разпратена по граничните пунктове и полицейските служби, за да бъде издирван Апостола”, казва Дора Чаушева, директор на Националния музей “Васил Левски“- Карлово.

Преди 20 години родственици на Левски даряват на музея и единствената снимка, на която революционерът позира с брат си Христо и с близкия си приятел Христо Иванов-Големия. В Карлово се пазят и част от косите на Апостола - една от най-ценните реликви от него.

Сдружение "Българска история" издава книга с писма на Левски

Тази вечер пред почетните роти на Карловския гарнизон с тържествен ритуал беше донесено знамето на Карловския революционен комитет. Възпоменателната церемония за гибелта на Левски завърши със заря.

С шествие - поклонение годишнината от смъртта на Левски беше отбелязана и в София. Членове на Националния фронт за спасение на България и граждани поднесоха цветя пред паметника на Апостола и тръгнаха към паметната плоча в църквата "Света Петка". С минута мълчание и възрожденски песни съвременните политически патриоти напомниха, че Левски е оставил на страната ни идеала за демокрация, чиста и свята република.

Факелно шествие имаше и в Петрич. Стотици хора преминаха по улиците на града с огромен трикольор. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.