Лидерът на опозоцията призова военните да отворят врати за чуждестранната хуманитарна помощ, пристигаща в края на месеца

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова военните да допуснат в страната хуманитарните помощи, които се очаква да пристигнат на 23 февруари, съобщава БГНЕС.

„Молим ви на 23 февруари да чуете гласа на народа, народът, който, както много добре знаете, изпитва недостиг на хранителни продукти и медикаменти. Разрешете пристигането на хуманитарната помощ и отворете вратите към по-добро бъдеще за всички. Венецуела разчита на вас“, написа Гуайдо в Twitter.

 

Председателят на парламента на Венецуела по-рано заяви, че на 23 февруари в страната ще бъде доставена хуманитарна помощ. В неделя той съобщи за пристигането на три самолета на ВВС на САЩ с помощи.

Гуайдо: Възможна е американска военна намеса във Венецуела

От американското военно министерство по-рано бяха съобщили пред РИА Новости, че Вашингтон ще оказва логистична подкрепа на операциите за доставка на хуманитарните помощи за Венецуела.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро пък заяви, че на 20 февруари и Русия ще достави 300 тона хуманитарна помощ на Каракас.

Председателят на парламента Гуайдо на 23 януари се обяви за временен президент. Съединените щати и редица други държави признаха Гуадо и поискаха венецуелският президент Николас Мадуро, чието избиране те не считат за законно, да не допуска насилствени действия срещу опозицията.

Мадуро обяви себе си за конституционен президент и нарече ръководителя на опозиционния парламент "марионетка на САЩ".

Русия, Китай и няколко други държави подкрепиха Николас Мадуро като легитимен президент на Венецуела.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.