Резултатите от пробите ще бъдат готови в рамките на тази седмица

Черна вода изтича от тръби и се влива директно в река Дунав. Затова сигнализира наш зрител от Лом. Има ли замърсяване? Откъде идват тези тръби, които изливат мръсотия в реката?

Тръбите се намират в Дунавския парк, на метри от центъра на Лом и излизат директно от кейовата стена. На брой са осем.

"Сутринта, докато се разхождах, имаше голямо черно петно, което се разнасяше в реката и го заснех. Нямаше миризма, но беше доста голямо петното. Около 10 мин., докато бях тук, си течеше и беше стигнало до понтона", каза Иво Герасимов, автор на клипа.

Конфискуваха 200-килограмова моруна край Силистра

"Водата е смесен тип, т.е., дъждовна и битово фекална. Тя не се пречиства, но имаме нужда от изграждане на пречиствателно съоръжение. Когато се случи, тогава преливникът може да бъде затворен", каза пред камерата на "Здравей, България" инж. Валентин Евтимов - зам.-кмет на Лом.

Директорът на РИОСВ - Монтана Деница Славкова обясни, че след направената проверка водите са били оцветени с тъмен цвят със слаб характерен мирис.

"Водните проби ще бъдат анализирани и след няколко дни ще знаем какви вещества са били в тези тъмни води", заяви Славкова.

Близо 2000 души се състезаваха в ледените води на Дунав (ВИДЕО)

"Канализацията е смесен тип, т.е., тя копира и битово фекални води от жилищните сгради, както и скатната вода, дъждовната", каза инж. Евтимов.

Резултатите от пробите ще бъдат готови в рамките на тази седмица, а при необходимост ще бъдат взети допълнителни проби, както анализ и уведомяване на заинтересованите страни за предприетите действия.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.