Тестът вече е разпратен в 900 български училища

Възмущение в образованието. Европа пита българските ученици как се определят полово. Въпросът дава четири възможни отговора. Допитването е анонимно, а тестът вече е разпратен в 900 български училища.

По същество идеята на платформата "Селфи" е да покаже как се развива дигитално обучение в едно училище, през очите на учениците. Освен въпросите, свързани с високите технологии в учебния процес, се пита и друго – какъв пол е човекът, който попълва анкетата. И тук директори видяха проблем, защото опциите на този въпрос са 4 – момче, момиче, друго или предпочитам да не казвам.

В 31-во училище в София решават да приложат платформата преди да стигне до учениците. Ръководството проверява въпросите и остават изненадани.

ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ В ЕДНА СМЯНА: Имат ли капацитет училищата да изпълнят закона?

"Това, което е най-неприятното е, че има въпроси във връзка с половата принадлежност. Няма никаква пряка връзка между дигиталната подготвеност на едно училище и сексуалната ориентация на един ученик", каза директорът на 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов"- София Надежда Николчева.

Предвидено е на въпросите да отговарят децата над 9-годишна възраст. И според училищни психолози въпросът не е подходящ.

"Специално за тази идентичност - тя се изгражда много по-късно, някои деца от малки се усещат различни, но много от хората много по-късно разбират каква е ориентацията им. За мен тук махалото е отишло много в крайност", заяви Елеонора Златинова, психолог в 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов"-София.

Вълчев: Ще помолим ЕК да премахне опцията учениците сами да посочват пола си

"Сега ще видим дали може да махнем отговорът „друго”, защото едно дете, което се чувства различно може да не иска да отговори", каза Николчева.

В противен случай анкетата няма да стигне до учениците или поне до тези в 31-во училище. Неправителствени организации не виждат проблем във въпроса.

От Министерството на образованието пък обясниха, че досега анкетата е направена в близо 930 училища. И никой не е сигнализирал, че има проблем.

Инструментът "Селфи" е еднакъв за всички европейски членки. В никакъв случай целта на инструмента не е да определи половата принадлежност", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Но опцията била оставена, защото е съобразена със законодателството в други страни-членки.

Нашето министерство обаче не можело да махне въпроса. Затова още утре  щяло да пита Брюксел.

A от Европейската комисия отхвърлиха обвиненията, че  допитването проповядва "джендър идеология". В позиция до NOVA от комисията уточняват, че анкетата е доброволна, а резултатите от нея се използват само от училищата и не се споделят другаде.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.