Ограничения за автомобили над 12 тона има и в двете посоки на АМ „Тракия“

Заради зимната обстановка - ограничена видимост, силен вятър и навявания. Tази нощ имаше временни ограничения в движението на автомобилите над 12 тона, a на места - и за всички моторни превозни средства. Ограничения заради снегопочистването за автомобили над 12 тона има и в двете посоки на магистрала „Тракия“. През целия ден са възможни усложнения по пътищата заради ниските температури, продължаващия снеговалеж и навяванията. 

Проходът "Троян-Кърнаре" е затворен за всички превозни средства. Ограничение на движението през проходите "Превала" и "Печинско" има за автомобили над 12 тона. 

"Към момента всички автомагистрали, основни пътища и направления са отворени и без ограничения. Повече от 1000 машини са работили през нощта за нормалното почистване на пътищата", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 

В Северозападна България снежната покривка надминава 15 см. Вече е отворен пътят Лом - Монтана. Над 70 км/ч е скоростта на вятъра в района. Десетки населени места в област Монтана са без ток. 

Много силен вятър и сняг образуваха през нощта преспи, които затвориха пътя между Монтана и Лом. Няколко автомобила останаха на път затрупани в снега. Снегорин излезе от пътя и се заби в канавката докато се опитвал да проправи път през преспите.

Временно движението по пътя Шумен – Разград в района на с. Твърдинци се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил. Движението се регулира от Пътна полиция.

В София 188 стегопочистващи машини са извършвали обработки със смеси срещу заледяване през нощта във връзка с обилния снеговалеж  във всички 24 районa. Обработките продължават и към момента, като се изпълнява разпръскване на смеси и на места избутване на снежна маса по трасетата на градския транспорт, опасни и стръмни участъци, основни улици в кварталите, общинските пътища. Обработена е и Южната дъга на Околовръстен път.

Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Във Варна силният североизточен вятър със скорост до 24 метра в секунда, както и падналият мокър сняг, създадоха проблеми през последните часове – паднали дървета, паднал стълб на уличното осветление. Няма пострадали хора, няма и сериозни аварии. 

Пътищата в Силистренско са заснежени, но опесъчени, показва справка от Областното пътно управление. Работят 22 машини. Заради облачното време видимостта е намалена до 200 метра. Духа силен до бурен североизточен вятър.

От Пътна полиция съветват шофьорите да карат с гуми, подходящи за зимни условия, пълни резервоари и да шофират съобразено с пътните условия. Съобразявайте скоростта, не предприемайте рискови маневри, опасни изпреварвания, сапзвайте дистанция. Има риск от сериозни заледявания в ниските части, от снегонавявания в районите с по-силен вятър. 

Снеговалежите ще започнат да спират през деня. Температурите в събота ще останат ниски. В неделя ще бъдат отчетени най-ниските стойности за седмицата. От следващата седмица се очаква затопляне. Обявен е жълт код за ниски температури и силен вятър. 

Репортери: Николай Василковски, Биляна Борисова и Методи Владимиров

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.