Те не са съгласни с намеренията на местните власти близо до къщите им да бъде изградено сметище

Пореден протест на жители на Джерман. Те не са съгласни с намеренията на местните власти близо до къщите им да бъде изградено сметище. Протестиращите затвориха и главен път Е-79. Осигурен е алтернативен маршрут, за да не се образуват колони от коли. Ако се стигне до реални действия по изпълнение на проекта „Регионално депо за отпадъци”,  джерманци са готови да излязат и на палатков лагер. На протеста си те са поканили премиера Бойко Борисов. Според хората за първи път общественото недоволство ескалира преди 8 години, когато става ясно къде точно са плановете за изграждане на депото, което ще събира отпадъците на няколко общини. Само за последните 2 години на протест излизат стотици.

„Над 400 метра ще бъде сметището, тук има детска градина. Всичко е против, и околните села против, не е само Джерман, ще бъдат засегнати и другите села. Ще стачкуваме до последно, докато не се откажат и не го направят на друго място. Има толкова пустеещи земи, където са на отдалечени места от населението”, каза жителят на Джерман Йоан. Притесненията на хората са, че замърсителите в района са много, а депото допълнително ще помогне за разрушаването на екосистемата.

Теренът, който е избран за строителство е отхвърлен от строителите на АМ „Струма“, защото почвата била нестабилна, заради големите количества подпочвена вода. През последните месеци са факт процедури по изпълнение на проекта.    

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.