Кметът Йорданка Фандъкова съобщи за предстоящи подобрения

Шофьорите в градския транспорт в София - на символичен протест.  Причината за недоволство са тежките условията на труд. Протестът съвпада с провеждането на заседание на транспортната комисия в сградата на Столичната община. Сред тях са ограничаване на извънредния труд, Шофьорите се събраха, облечени в жълти жилетки, за да изпушат по една цигара и да изразят недоволството си от общината.

Шофьорите на столичния градски транспорт в стачна готовност

Техните искания са по-високи заплати и по-малко извънреден труд. Така, както е по закон – до 150 часа годишно. Водачите искат и санитарни условия на крайните спирки. На много от тях тоалетни и мивки няма, а тези, които са построени са в много лошо състояние. Искат и по-високо стартово заплащане. Засега не се предвиждат ефективни протести и спиране на автобуси. Ако исканията им не бъдат чути е възможно спиране на движението на градския транспорт.

Обсъжда се и искане за спиране на нощния транспорт. Кметът Йорданка Фандъкова вече заяви, че е отворена за среща с всеки от тях и напомни, че само преди месец заплатите в бранша са увеличени с 10 процента.

„Вече възложих да се възобнови, реконструира едно от старите недействащи общежития на автотранспорта, за да можем да поканим хора от цялата страна”, каза кметът на София Йорданка Фъндъкова. „Колегите от БСП които не гласуваха тези промени в бюджета и увеличението на заплатите изведнъж се сетиха, че в градския транспорт липсват шофьори и има проблеми”, допълни тя.

Кметът съобщи, че 90 % от автобусите ще бъдат нови. Очакват се още 13 нови трамваи тази година. Според нея не трябва „краткосрочни политически цели, да объркват хората”, затова заяви, че ще продължат с преговорите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.