Това е 15-годишната Нургюл Салимова

Българско момиче - първа в света по шах. Това е 15-годишната Нургюл Салимова, от малкото търговищко село Крепча, която вече втори месец е на върха в световната ранглиста по шахмат до 16 години.

Репортерът Мартин Георгиев се срещна с Нургюл в родното й село Крепча. От тук тръгват първите й стъпки към световния шах. Страстта й към черно-бялата дъска идва още в детската градина.

„Аз бях на четири. Тогава баща ми ме научи, как се местят фигурите. Запозна ме с играта. След това, заедно с дядо ми, започнаха да ми показват, как се играе. Научих правилата”, споделя младата шахматистка.

Година, след като бащата и дядото увличат Нургюл по шахмата, момичето се пробва и на първия си турнир в Силистра. Тя е най-малкият участник –  дори не е навършила 6 години.

„Станах първа до 8 години, като не бях навършила 6. И ми стана още по-интересно и продължих да се занимавам. Имам десет държавни титли, мисля. Аз винаги съм искала да стана световна шампионка за жени. Да се приближа максимално до Антоанета Стефанова, защото тя ми е любимата шахматистка”, разказва Нургюл Салимова.

„Веднага като стана републикански шампион, треньорите в националния отбор видяха потенциал в нея и я поканиха в националния отбор и й предложа дори треньор. Има и случаи, когато месец не се е връщала вкъщи. Трудно е, но се свиква. Всичко е за нейно добро. Девет и една републиканска за жени. Има една световна титла до 12 години за момичета. Една европейска за момичета до 8 години. Шампионска съм на Европейският съюз, сред момчетата и момичетата, до 12 години 2015г.. Тук, в България, не се провеждат турнири за покриване на норми, толкова често. И се налага да пътувам в чужбина и да участвам в турнири там”, допълва баща й Илхан Салимов.

Шампионка по шахмат остана без стипендия (ВИДЕО)

Десет години по-късно Нургюл вече има своя витрина на успехите в шахмата. Тя се подготвя дистанционно за състезанията, заедно с треньора си Живко Жеков от Бургас. Специалистът признава, че момичето от село Крепча е явление за този спорт. „Вече десет години сме заедно. През тези години и други хора са работили с нея. Това, което я отличава е, че тя наистина иска да стане шампион. За нея шахът не е временно занимание”, пък споделя треньорът на Нургюл Живко Жеков.

А да се приближиш до постиженията единствената българка, която е била световна шампионка по шахмат за жени, се оказва трудно, но не спортно-технически. „Тук, в България, не се провеждат турнири за покриване на норми, толкова често. И се налага да пътувам в чужбина и да участвам в турнири там", заяви пред NOVA тя.

А когато Нургюл си е вкъщи, в село Крепча, любимото и занимание е да играе блиц-шах с човека, който я е запалил по този спорт – нейния баща.

От пет години, Илхан Салимов – няма победа над дъщеря си. „Той си създаде много слабости. Аз, обичам да се възползвам от слабостите на противника. И му взех пешките и накрая – дамата”, добавя момичето.

Челната позиция в световната ранглиста за жени на Нургюл ще трябва да бъде защитена още този  април. Тогава й предстои Европейско първенство за жени, а в края на годината ще мери сили в Индия с най-добрите в света.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.