ГЕРБ призоваха левицата да се върне в парламента

Официално - управляващите ще отхвърлят президентското вето за Изборния кодекс, а след това ще върнат стария праг на преференциалния вот от 7%. В същото време ГЕРБ призоваха  левицата да се върне в парламента.

След два коалиционни съвета , обединени , партньорите във властта решиха - отхвърлят ветото на президента и след това коригират само текстовете за преференциите.  „Ще пристъпим към промените, които сме внесли. Нарушаване на изборни права няма”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ГЕРБ и Патриотите излизат с обща позиция за президентското вето

Три дни след като и ВМРО, и „Атака” обявиха, че ще подкрепят становището на президента, днес те заеха обратната позиция. „Аз съм сигурен, че г-н Радев е имал благородни намерения. пишейки това вето, просто екипът вероятно го е подвел”, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

НФСБ ще отхвърлят ветото, но искат по-висок праг за преференциите. „Смятаме, че сегашният начин за определяне на преференции, не е добър и ще направим съответните предложения”, заяви Христиан Митев от НФСБ.

Днес ГЕРБ подканиха опозицията. „За нас е важно опозицията да бъде тук и действително да защитават техните законопроекти, в един дебат, който да повиши доверието в парламента”, каза още Цветанов.

Несъгласие за отсъствието на левицата в пленарната зала  се чува ясно и от червените й редици. „Трябва спешно да бъде свикан национален съвет, на който да бъдат обсъдени новите обстоятелства за президентското вето. Това не е елегантни влизане на парламентарната група на заседание, а е част от мощния натиск на управляващото мнозинство”, заяви Красимир Янков от БСП.

Социалистите обаче отново препотвърдиха - връщане в парламента няма, след като не е изпълнено тяхното условие - отмяна на промените в Изборния кодекс.„Няма причина да се свиква национален съвет. Имаме решение, което не е изпълнено”, заяви Николай Проданов от БСП.

Очаква се другата седмица президентското вето да влезе в пленарната зала.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.