За интернет експертите всичко това може да се определи с една дума - тормоз

Масова тревога сред родителите заради ново интернет предизвикателство към децата. Така нареченото "Momo предизвикателство", появило се преди време в приложението "WhatsApp" - сега с нова версия в платформата "YouTube Kids".

Големи очи и зловеща физиономия. Така изглежда куклата, превърнала се в лице на т. нар. "Momo предизвикателство", която през последните дни изплаши много деца. Всъщност новината за Momo започва като игра, за която се твърди, че кара децата да правят опасни неща и дори да се самоубиват. По този въпрос обаче мненията се оказаха спорни. Със сигурност обаче през последните месеци не малко деца са видели куклата, докато гледат детски филмчета. Истина ли е Momo или измислица на някой, който е искал да се пошегува по доста груб начин?

Как да опазим децата си в интернет?

Пред камерата на NOVA баща на 5-годишно момиченце разказа, че заради Mомо дъщеря му не можела да заспива в продължение на месеци. "Тя започна да спи неспокойно, да се буди през нощта, да плаче, да казва, че я е страх от MOMO, че той е в сенките, че ще излезе от телевизора", казва потърпевшият Костадин Ушев.

За интернет експертите всичко това може да се определи с една дума - тормоз. И затова докладвали в YouTube. "Това е форма на онлайн тормоз и родителите трябва да са наясно как да реагират в такава ситуация", каза Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

Стопани предизвикват кучетата си в нова интернет лудост (ВИДЕО)

За Momo обаче се знае от няколко години. Според български експерти всичко започнало с шега през приложението "WhatsApp", което направили приятели за приятели. "Това са различни хора, които се опитват да прецакат своите си приятели", заяви Ален Попович от Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации. Но е факт, че Momo вече плаши и деца.

Новината за предизвикателството обиколи света, но според експерти, цитирани от BBC, то е измама, защото няма данни за реални съобщения, които да подканват към самоубийство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.