Той е единственият плаващ музей у нас

Единственият плаващ музей у нас - корабът „Радецки”, се нуждае от ремонт, за да може да продължи да плава и да приема посетители.

През далечната 1966 г. хиляди посрещат кораба „Радецки" на козлодуйският бряг. Тогава параходът - един от символите на българската свобода и двойник на истинския, акостира и се превръща в музей, за да помним историята.

„За три години се събират парите за построяването на копието, а през 2010 година корабът се спира от движение, защото няма пари за поддръжката му", казва ученичката Магдалена Циброва. А с тежката задача тогава да съберат средства се заемат ученици от Козлодуй и, с помощта на много хора, ремонтът е направен.

Всяка година на кораба се качват хиляди. На всеки пет години обаче той излиза на сушата, за да премине проверка в заводски условия. Такава проверка предстои и сега.

"Това е дейност, която е скъпо струваща, защото все пак кораб „Радецки” е едно солидно съоръжение. След като се извършат необходимите ремонтни дейности, се определя от корабостроителите какво точно следва да бъде извършено, също така и от контролните органи по корабоплаването”, обясни Людмила Дамянова, директор на плаващия музей.

С помощта на дарители от цялата страна вече са събрани средствата за ремонт на кораба.

„Нашата цел е той да бъде отремонтиран още тази година, за да може да бъде в град Козлодуй за месец май, за провеждането на ежегодните Ботеви тържества в нашия град", каза още Дамянова.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.