Лечебно заведение осъди фонда за близо 27 хил. лв.

Все повече болници печелят битката срещу Здравната каса за неизплатени средства. Последно лечебно заведение в Тутракан осъди фонда за близо 27 хил. лв. Става дума за така наречената "надлимитна дейност" - пари, похарчени за лечение, но над заложените от касата ограничения.

Пациентите очакват от болниците лечение. А лечебните заведения очакват похарченото за лечението да им се върне от Здравната каса. Болницата в Девин търси от Здравната каса около 200 хил. лв. Пари, които е отчела като похарчени за лечението на пациенти през 2015-а година, но над заложените им от Здравната каса лимити.

„Бяха първите две години на съживяване на тази болница, опитвахме се да си върнем доверието на пациентите, нямаше и как да връщаме пациенти с обяснението, че ние не можем да приемем, тъй като сме приключили с бюджета”, заяви изпълнителният директор на МБАЛ Девин Радка Грозданова.

НЗОК: Дейностите, свързани с хемодиализа, раждане и грижи за здраво новородено ще бъдат извън регулация

Също като девинската болница още много други лечебни заведения чакат окончателните съдебни решения за изплащане на дължимото. В едно от решенията съдиите заключват, че при лекуването не може да важи принципът "Кой превари, той завари". Затова с парите от бюджета трябвало да се плаща всичко, макар и да надвишава лимитите на Здравната каса. Според адвокатът по медицинско право Мария Шаркова съдебната практика почти изцяло е в полза на лечебните заведения. От друга страна здравният министър вече е обяснявал, че заплащането на медицинската помощ е съобразено с бюджета на касата. И тъй като той е ограничен, заплащането за лечение няма как да е неограничено.

Здравната каса: Аптеките с договори с НЗОК/РЗОК не са спирали работа

„Националната здравноосигурителна каса е така да се каже защитена. Ако аз осъдя вас, мога да си взема изпълнителен лист и тези средства да бъдат събрани принудително. Това не е така с НЗОК”, допълни Шаркова. Според здравния министър дължимото на болниците трябва да се плати от бюджета на касата. И ако това не е предвидено през тази година, то тогава трябва да влезе в разчетите за следващата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.