Предложението идва от Фондация "Искам бебе"

Облекчават изискванията за държавно финансиране на ин витро процедури. С предложените от здравното министерство промени трябва да се даде шанс на повече българи с репродуктивни проблеми да имат бебе.

В момента едно от условията за държавно финансиране е  хормонът, който доказва наличието на яйчников резерв, да бъде поне единица. Много от жените,които търсят подкрепа от държавата обаче не могат да достигнат референтната стойност, а оттам и да кандидатстват в Центъра за асистирана репродукция. Затова и предложението е тази стойност да бъдат занижена.

9 години и 9 опита ин витро са нужни на Антоанета и съпруга й, за да прегърнат своята рожба. „Просто бях уверена, че ще дойде бебето,което искаме толкова много”, казва Антоанета.

25% от ин витро процедурите с държавно финансиране са завършили с раждания

За щастието си семейството плаща висока цена. „Горе долу сумата на две жилища. Повечето опити ние си ги финансирахме. Вече при последните имах помощ от приятели”, коментира още Антоанета.

Случаите на самофинансиране не са никак малко. Сега например на помощ от държавата не могат да разчитат жените, чийто антимюлеров хормон е под единица. „При ниския антимюлеров хормон някой път се налага един, два пъти да се повтори, за да стане.А когато тези средства са от самофинансиране те срещат затруднения”, казва специалистът по асистирана репродукция д-р Георги Стаменов.

Затова и една от организациите,които подкрепят хората с репродуктивни проблеми, настояват за промяна.  „Нашето предложение беше тези стойности да бъдат от 0,5 до 07”, казва Мария Янева от Фондация „Искам бебе”.

Зад искането застана и здравното ведомство. В мотивите на министъра се казва, че това условие ограничава част от жените и се предлага минималната стойност на хормона да стане 0,5.  „Ниският антимюлеровият хормон казва, че ще имат малко яйцеклетки, но съвсем не означава, че те не са началото на бебе. Трябва да дадем шанс на всички двойки, защото тези бебета са много нужни на България”, коментира още д-р Стаменов.

И макар вече да има наследник, Антоанета се надява предложението да стане факт.  „Ако има промяна точно в стойностите на този хормон ще могат много жени да се възползват от помощта на държавата”, казва още Антоанета.

Шанс има и за друга промяна. За жените, които имат репродуктивни проблеми, искат бебе, но нямат партньор. „Не както е сега - да има 4 инсеминации с един и същи партньор. Пак да бъдат 4 инсеминации, но да бъде допуснат и различен партньор”, коментира Мария Янева.

Обществено обсъждане на предложенията ще продължи до 22 март.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.