Двама мъже опитали да взривят цистерна с гориво

Опит за палеж в граничното полицейско управление във Видин. Полицията е арестувала двама души, които планирали да взривят цистерна на територията на управлението. Според разследващите, това е можело да доведе до огромен пожар, който да засегне и града.

„Ако се беше случило, Видин щеше да гори  1 седмица. Това е буквално”, заяви Иван Гешев, зам.-главен прокурор на България.

Миналия вторник полицията получава сигнал, че две лица подготвят тежко престъпления. Часове след това ги засичат да влизат във Видин.

През нощта двамата мъже излезли и се насочили към Граничното полицейско управление във Видин. Носели чанти и сакове, пълни с бутилки с гориво, заедно с прилепено към тях вещество.„Установихме жилище, в което те се настаниха, свалиха достатъчно количество вода и храна, за да могат да останат там известно време”, обясни Петър Коцин, директор на ОД МВР-Видин.

„Това вещество при инжектиране на друго химично вещество се поучава горене и на практика тази бутилка експлодира като бомба”, обясни Коцин.

„На мястото, където те са се опитали да проникнат и най-вероятно е щял д бъде извършен палежът, се намира 10-тонна цистерна  с нефтопродукти”, обясни Иван Гешев.

Мъжете са задържани секунди преди да драснат клечката. В тях са намерени множество бутилки с бензин 10  и 11-литрови. Полицията намира и сходство с предишните палежи във Видин, когато беше запален автомобил на граничен полицай и апартамент в сградата, където живее, най-вероятно погрешка.

„Мотивът все още  не в ясен, но най вероятно е свързано с работата им”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

От полицията засега не знаят кой е поръчителят. Двете задържани лица не са криминално проявени. Мъжете са на 25 и 42 години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.