Темата коментира председателят на Сметната палата Цветан Цветков

Одитът на Сметната палата за състоянието на сградите-паметници на културата показа, че много малка част от тях са оставени на разрухата. Според проверката на Сметната палата все още няма определени режими за опазването на 93% от ценните сгради, а за година са проверени незначителен брой обекти - под 1% от всички сгради в страната.  Издадени са и 15 препоръки към Министерството на културата и 6 към Института по недвижимо културно наследство.

"Одитът на архитектурните обекти, които са културно наследство беше планиран през 2017 година. Приключи в края на миналата година и беше връчен на министъра на културата и на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство. Имаме много ясна методология, по която определяме какви обекти ще одитираме и не се координират с други институции поради статута ни на независима върховна одитна институция съгласно Конституцията на Република България". Това коментира в студиото на "Здравей, България" той. 

 

Сметната палата с остри критики към Министерството на културата

Цветков беше запитан и каква е причината толкова много сгради да са в такова състояние - невъзможност за реакция поради нормативни законови пречки или престъпна небрежност с цел облагодетелстване?

„Липса на квалифицирани кадри, на достатъчно служители в Министерството и в самия Национален институт. Един служител отговаря за мониторинга на 3 000 обекта. Дали проверките ще се извършват всяка година или веднъж 2-3 години е въпрос на вътрешна методология и правила, които трябва да се изработят от Инспектората за опазване на културното наследство", заяви Цветков.

По думите му, има законова възможност общините да предприемат принудителни мерки за собствениците на архитектурни обекти с културна стойност, ако собствениците им не полагат грижи за тях. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.