Това са кислородни палатки, от които имат нужда 99% от бебета в интензивното отделение

Цяло училище се организира в помощ на недоносените бебета. Ученици от 51-во СУ „Елисавета Багряна”, София, са дарили жизненоважна апаратура на „Майчин дом”. Това са кислородни палатки, от които имат нужда 99% от бебета в Интензивното отделение. Цената на една кислородна палатка е около 150 лева, а нуждата от подмяна е непрекъсната.

„Целта на кислородните палатки е да концентрират кислорода около главата на бебето, така че да поддържаме една кислородна концентрация не повече от 40%. По този начин една много голяма част от децата преминават своето кислородолечение до окончателното им стабилизиране”, казва професор д-р Боряна Слънчева, началник на клиника по неонатология към болницата.

 

Все повече болниците печелят дела срещу НЗОК за неизплатени средства

Дарението на учениците идва в най-подходящия за "Майчин дом" момент - когато болницата се нуждае от точно това оборудване. То ще помогне не само на недоносените бебета, но и на децата, които имат нужда от кислородолечение.

„Да възпитаваме добродетели в нашето училище е една от основните каузи. Абсолютно сигурен съм, че нашите ученици ще бъдат добри хора.  И са готови на всичко, за да го докажат. Помогнахме, но не трябва да спираме до тук, а да продължаваме в същия дух”, споделя Веселин Стефанов, заместник-директор на училището.

репортери: Марина Малашева, Кирил Караджов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.