Министерството на културата - с отговор на критиката от Сметната палата

Министерството на културата - с отговор на острата критика от Сметната палата. Одит на палатата установи, че културното ведомство не се справя с опазването на културното наследство у нас.

Министър Боил Банов призна, че въпросът със сградите-паметници на културата е изключително сериозен, а за администрацията е трудно да се справи с проблема.

Сметната палата с остри критики към Министерството на културата

 

"От 19 000 архитектурни обекта само 1/4 са получили статут на паметници на културата, което означава, че имат разписан режим за тяхното опазване. Около 15 000 сгради не са изследвани задълбочено. Неподдържането на тези сгради, тяхното изоставяне реално крие риск от разрушаване", коментира Цветан Цветков, председател на Сметната палата.  

„Ние не можем да се върнем в декйствителността на филма "Опасен чар" и да сложим на всеки паметник милиционер. Стратегията е в дигитализацията. Не е толкова лесно да се захванеш с нещо, което е загноявало половин век. Не е лесно, но то само ще ни амбицира повече”, заяви Банов. Но по думите му вече се работи активно.

Ипотекирането и обновяването на сградите-паметници на културата и сега е възможно, според закона, но процедурата била изключително тромава и почти невъзможна за реализация. Сега ще се изискат законови промени, за да стане възможно ипотекирането и обновяването на ценните сгради.  

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.