Те са били заловени тази сутрин в имение, в което е живял Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа

Ветко и Маринела Арабаджиеви - задържани в Испания. Издирваните с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол са били заловени тази сутрин в имение, в което е живял Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа. Жилището се намира в Кабрера де Мар в близост до Барселона. Арабаджиеви са обвинени задочно за участие в организирана престъпна група, за пране на пари и данъчни престъпления.

Арабаджиеви са задържани тази сутрин, около 8:45 испанско време. Това се случва след шестмесечно издирване. Разследващите поискали от испанските власти да бъде претърсен конкретен имот. „В рамките на разследването са получени доказателства, че най-вероятно Арабаджиеви се укриват в жилище, което се намира близо до Барселона и най-вероятно се използва от Георги Семерджиев”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Така тази сутрин семейство Арабаджиеви са задържани в  жилище, което се намира в каталунското градче Кабрера де Мар. На около 30 километра от Барселона. Не е ясно откога и как семейството е стигнало до там. Знае се обаче, че жилището се използва от Георги Семерджиев, поизвестен като Жоро – Шопа. Той също е задържан.

„Предприели са навлизане в този имот на две различни основания. Едното на основание искане за задържане на Семерджиев на швейцарските власти. Вторият екип по действия на българската прокуратура”, каза още Арнаудова.

Запорираха банкови сметки и имоти на Арабаджиеви

Срещу Георги Семерджиев имаше опит за покушение през 2014-та. А за какво е разследван сега от швейцарските власти не се знае. Засега собствениците на столичния хотел "Маринела" са обвинени задочно от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. При претърсванията в хотела бяха открити 10 милиона лева. Като част от тяхна организирана престъпна група беше задържан синът им Вълчо Арабаджиев в края на август миналата година. А адвокатът, нает от семейството, тогава заяви, че Ветко и Маринела са в чужбина, но не се укриват.

 

Шест месеца по-късно семейството ще трябва да се изправи пред испански съд, който да реши дали да бъдат екстрадирани у нас.

Видео: Архив

Спецпрокуратурата иззе нови 500 000 лв. по делото „Арабаджиеви“

Оттук-нататък предстои българските власти да преведат на испански Европейската заповед за арест на Арабаджиеви и да я изпратят в Испания. След това местен съд трябва да разреши тяхната екстрадиция. Ако те доброволно поискат екстрадиция, в най- краткият си вариант процедурата ще отнеме около две седмици. Още при влизането им в България, Арабаджиеви ще бъдат задържани за 72 часа.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.