Днес беше и крайният срок за номинациите на парламентарните групи

Започва процедурата по избора на нова ЦИК.  ГЕРБ обяви своите 7 кандидати, 4 – ма от които досегашни членове на ЦИК.  БСП разполага с 6 – ма кандидати. След измененията в Изборния кодекс, Обединени патриоти ще разполагат вече с 2- ма членове в ЦИК, ДПС - също. Групата на Марешки в парламента ще има 1 член в ЦИК, а за председател на комисията издигнаха бившия конституционен съдия Стефка Стоева. Представители в ЦИК могат да имат партиите, представени в парламента и европарламента.

Сред 7 – те кандидати на ГЕРБ са бившият конституционен съдия Стефка Стойкова, политологът проф. Димитър Димитров и досегашният говорител на ЦИК Александър Андреев, който в предишната Комисия беше от квотата на БСП.

ГЕРБ хвърлиха топката към БСП – щели да подкрепят техните кандидати, с конкретна цел: 

 „Поне да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат манипулирани”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Социалистите сменят почти изцяло своите 6 членове в ЦИК, като единствена от настоящите лица в комисията – остава Таня Цанева.  „След кански мъки и трудно разбираеми спорове, най-сетне се стигна до изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс”, заяви Крум Зарков от БСП.

Патриотите  предлагат за зам.-председател на ЦИК досегашния член на комисията Бойчо Арнаудов.  „Предизвикателствата са много пред новата ЦИК, защото тя трябва да влети с летящ старт и да свърши доста работа”, заяви Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

ДПС предлага двама от досегашните си членове в ЦИК. „ И двамата предложени от нас колеги за ЦИК имат дългогодишен опит, като членове на ЦИК”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Очаква се до 19 март да бъде ясен новият състав на Централната избирателна комисия. Парламентът ще гласува ръководството на ЦИК, а членовете ще бъдат назначени с президентски указ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.