Интервенцията е безплатна, но протезата не се поема от Здравната каса

Медицинско постижение. Лекари успяха да спасят ръката на млад мъж с операция, за която се смята, че е първата не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. До момента хиляди пациенти с подобна травма у нас са се лекували в няколко скъпи чужди клиники или са губили ръцете си.

37-годишният мъж имал тежко увреждане на китката. Продължителната операция, която е първата у нас за поставяне на нов вид протеза, успява да спаси пациента от постоянни болки и обездвижване.

Заради травма по време на работа и последвала неуспешна операция Цветелин от 10 години се бори с постоянни болки.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Спасиха българче с тежка мозъчна малформация (ВИДЕО)

"След 10 години се получи срастване на кости, износване на хрущяла. В работата – бормашини, механична работа. От време на време и на струг работя. Бях се нагодил за момента, но това нямаше как да продължава", разказва потърпевшият.

"Костта започва да се смачква, тъй като гривенната става е много сложна конфигурация от костици и стави – тя блокира. Може да се сравни в движението на отделните елементи на кубчето на Рубик", заяви началникът на клиника по хирургия на ръка, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" доц. Людмил Симеонов.

Въпреки риска да се инвалидизира и да се наложи да спре да работи, Цветелин отхвърля възможността за операция в чужбина. Случайно попада на хирурзи от „Пирогов”, които решават да му направят операция за поставяне на нов вид протеза.

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА?: Близки на починал търсят истината

"За първи път в България ние поставяме протеза на тази става. И обикновено хората, които имат проблем, поради заболяване или травма – лечението е с обездвижване и заковаване на китката – те губеха тази става", каза доц. Симеонов.

В продължение на около 2 десетилетия специалисти от цял свят се опитват да изработят работеща протеза – дълго време без успех.

"При новото поколение протези е сменена концепцията на инженерите и биолозите. Tе казват: "Ние решихме не да наподобяваме формата, а движението. ". В момента се практикува в основните големи центрове за хирургия на ръка и ортопедия в Англия, Франция, Швеция, САЩ. В региона на Балканите ние сме първите", добави доц. Людмил Симеонов.

Според лекарите у нас подобни операции могат да се правят на хиляди пациенти всяка година. Интервенцията е безплатна, но протезата, която струва около 5 000 лева, засега не се поема от Здравната каса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.