Експозицията ще бъде изложена в галерия "Райко Алексиев" в София

Световноизвестният скулптор Павел Койчев представя най-новата си експозиция "Градината на тревата" в галерия "Райко Алексиев" в София.

Павел Койчев е от космополитните творци. В Ню Йорк го наричат Художник на милениума. Световнопризнатият скулптор действа с мащаб, а ръцете му извайват колоритни "изкушения" на изкуството.

„Лично предизвикателство и изкушение. Въвлича, въвлича и ако нямаш потенциал да се справиш с това изкушение, резултатите се виждат от зрителя", споделя той.

Правилата не са зашлевили шамар на творчеството му. Размахът му е извън границите, а големият скулптор не може да бъде задушен от рамки.

"Имам предвид рамките, но не винаги ми харесват.  Свободата ми харесва. Обаче разликата е да не отиде в свободия", съветва творецът.

Как празен двор може да се превърне в истинска галерия?

Всяка изложба на Койчев е артистично събитие. Изненадващо е  внушението на „Водна паша“ – фриволният пастир със своето стадо в реката край село Осиковица. Също и „Градежът“ -  глинената къща, пак  там, или пък най-мащабната му изложба на открито, на ливадите край селото. А сега и най-новата му арт инсталация „Градината на тревата“.

Накъде отива човечеството и какъв ще бъде човекът, когато се откъсне от земните пасбища и поеме път към други реални светове.  

„Днес много остро стои въпросът за оцеляването на Хомо сапиенс", обясни той.

Павел Койчев търси отговора в израстването на човека, в духовната му мощ, в познанието през мита за грехопадението на Адам и Ева. Експозицията се открива във вторник в галерия „Райко Алексиев“ и ще продължи до 23 март.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.