Темата коментират експертите Мариана Кукушева и Богомил Николов

Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи, зърнени храни закуски и кафе е открито веществото акриламид в норми, които са канцерогенни. Взети са над 500 проби от хранителни продукти.

"Изследвания от последните години показват, че това вещество предизвиква рак при животни. Върху хора не са правени експерименти. През 2015 г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017 г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018 г. Проблемът идва от там, че той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството”, коментира Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”, в ефира на "Здравей, България".

Една година по-късно се оказва, че регламентът не е достатъчно добър. „От резултатите се вижда, че се регистрират високи стойности”, каза още Николов.

Откриха притеснително високи нива на акриламид в храните

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, с прилагането на новия регламент се тръгва към промяна на хранителните навици на хората. „Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва денят ни, съдържа акриламид. Ние не говорим за отрова, която влизайки в организма ни, става крайно опасна”, категорична е Кукушева.

Това вещество се образува при печене на висока температура. Ако един хляб е силно изгорял, в кората му може и да се съдържа акриламид. Има го и в кафето.

Зехтинът предпазва хората със затлъстяване от инфаркт и инсулт

„Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е, че ако системно се превишават допустимите дози, рано или късно това въздейства върху здравето ни”, коментира още Богомил Николов.

„Има как да готвим и под 220 градуса. Температура от 110 градуса е благоприятна за неразвитие на вредното вещество. Зная, че при високи температури се отделя такова. Картофите, например, могат да се приготвят при температура от 100 градуса без никакъв проблем”, каза готвачът Йордан Коляндов. Той съветва храните по-често да се варят, защото това е процес, който протича при 100 градуса.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.