Според кмета на населеното място реновирана била сградата на кметството

Източвана ли е Община Созопол от кмета си Панайот Рейзи? Оказва се, че договорът с една от фирмите, на които са превеждани пари, е за ремонт на обществена сграда в созополското село Индже войвода. Според неговия кмет Атанас Спасов ремонтирано е само кметството. Той обаче не успя да каже дали изпълнител е била регистрираната в Павликени „Строй 2014” и какво точно е извършено от работниците. Именно преводи към фирми, но по сметки на физически лица, стоят в основата на разследването срещу Рейзи за злоупотреби в размер на близо 2 млн. лева.

САМО ПО NOVA: Разкрития за схемата, по която беше обвинен кметът на Созопол

„Шест фирми източиха Община Созопол с 10 милиона лева, Рейзи ще влезе в затвора”. Това заяви Николай Николов - един от собствениците на фирми, за които се предполага, че са участвали във въпросното източване на общината. Екип на NOVA се свърза с Николов чрез счетоводителката на посочената за куха фирма „Строй 2014”. За схемата тя разбира, след като случайно засича двойно счетоводство на фирмата. Знаела, че тя няма дейност, активи и дори банкова сметка. Преди година и половина обаче счетоводителката вижда, че фирмата е наета от Община Созопол за ремонт на водопровод в село Индже Войвода.

Прокуратурата установява, че кметът подписва договор с въпросната фирма за строителни дейности. В същия ден им превежда парите. И пак в същия ден парите са изтеглени в брой, на каса, от физическо лице, а не от представител на фирма. Според прокуратурата всеки път титуляр на сметките бил конкретен човек, който няма общо с тези фирми от договорите. Един от получилите пари е именно Николай – безработен, неграмотен и малоимотен, но пък собственик на фирма – „Строй 2014”.

Според счетоводителката, през фирмата са минали повече от 500 000 лева. А от това собственикът на фирмата Николай Николов спечелил... 4 коня – подарък от хората, на които дал парите.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.