Коментира пилотът Александър Богоявленски

Най-вероятната причина за тежкия авиоинцидент със самолета "Боинг 737 Макс 8" е подаване на конфликтна команда между компютъра и екипажа. Такова предположение направи в предаването "Здравей, България" пилотът Александър Богоявленски. 

"Когато има разминаване в данните, които автоматичните системи възприемат и интерпретират, и начина, по който човекът интерпретира, се стига до подаване на конфликтни команди между компютъра и екипажа. Инцидентът е станал във фазата на изкачване. Тя е една от най-натоварените в самия полет, в която пилотите имат секунди за вземане на решения. Най-вероятно това се е случило и сега, и в Индонезия", обясни той и допълни, че всички пилоти са тренирани да избегнат такива ситуации.

"Всеки тип самолет има конкретна подготовка за самия тип. 95% от обучението се извършва на симулатори. Свалени са всички самолети от семейството „Макс” – сериите 7, 8 и 9. Проблемът в случая е, че компанията не е описала достатъчно добре нововъведенията. Става дума за системата НК, с която не са били запознати екипажите", коментира пилотът. 

САЩ временно забраняват полетите на „Боинг 737 Макс 8” (ВИДЕО)

По думите му преди пускането в експлоатация на всяка такава машина се правят тестове. "Тестовете продължават в много тежки условия за екипа и машината и в дълго време. Системата е добавена в тези самолети именно с цел да повиши нивото им на безопасност", обясни още Богоявленски.

Той е категоричен, че сходствата с предишния инцидент са все по-ясни. 

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.