В момента в страната работят близо 2 000 детски лекари

Остър недостиг на педиатри. В момента в страната работят близо 2 000 детски лекари. Около 30% от тях обаче са в пенсионна възраст. 

Перник остава без педиатри

„Един от основните проблеми при детското здравеопазване е приетата реформа, която гласи, че лекарят трябва да бъде 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Това е невъзможно. И когато хората търсят педиатрична помощ, се обръщат към най-близката болница. По документи болничната и извънболничната помощ са разделени”, каза в студиото на „Здравей, България” членът на УС на Българската педиатрична асоциация д-р Димитър Калайков. Според него груба грешка е, че всички пациенти чакат пред един кабинет.

„Едно време поликлиниките имаха отделен вход за детска консултация. Не бива да се смесват болни и здрави деца. Сега пред кабинета всички чакат - и болни, и здрави. Може да сте за профилактичен преглед, но трябва да чакате. Освен това часовете за детска консултация не се спазват”, каза още Калайков. По думите му лекарите трябва да бъдат стимулирани, за да не напускат работата си. „Никой не иска да работи през нощта или събота и неделя постоянно. Освен това професията много нископлатена”, категоричен е  д-р Димитър Калайков.

„Спешна помощ е натоварена със случаи, които не са толкова спешни. Те са неотложни, но не животозастрашаващи. Бързата помощ е за инфраркти, инсулти, катастрофи, а не за температури”, смята Калайков.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес