Не е изключено да са стреляли няколко души, казаха от полицията

След стрелбата в Утрехт е издирван мъж с турски произход, предаде Франс прес, позовавайки се на холандската полиция.

Стрелба на няколко места в холандски град, има жертви и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Основният заподозрян е 37-годишният Гьокман Танъш, роден в Турция. Не е изключено обаче да са стреляли няколко души, казаха от полицията. Властите допускат, че зад атаките може да стои "терористичен мотив". Холандският премиер Марк Рюте свика кризисно заседание. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Призоваваме гражданите да се пазят от Гьокман Танъш, издирван във връзка със сутрешното нападение", заяви полицията. Той е холандецът от турски произход. Преди е бил задържан от правозащитните органи на кралството по подозрение за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава в понеделник турската редакция на британската BBC, позовавайки се на турски предприемач, живеещ в Утрехт, предава ТАСС. „Преди няколко години го задържаха във връзка с подозрения, че е член на „Ислямска държава“, но след това го пуснаха. Той не беше част от турското общество (в Нидерландия), а по-скоро бе отшелник“, е заявил събеседникът на BBC. 

Властите призоваха жителите на Утрехт да останат у дома след днешната стрелба в холандския град, предаде ДПА.

В цяла Холандия са засилени мерките за сигурност на правителствените учреждения, железопътните гари, самолетите и джамиите. Затворени са всички пътища, по които се стига в Утрехт. Властите на града наредиха училищата да не пускат децата навън, затворен е градският университет, отбелязва ТАСС.

Заради днешното нападение холандските политически партии преустановиха кампаниите за насрочените за сряда провинциални избори, които ще определят състава на горната камара на холандския парламент, предаде Асошиейтед прес.

Гюкмен Танер често е влизал в полезрението на полицията за различни криминални прояви. Сред тях заплаха срещу жена, нападение, обида на полицай, кражба, грабеж, шофиране под въздействие на упойващи вещества и уриниране на обществено място.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.