Експертът Петер Кноопе коментира атаката в град Утрехт

„Стрелецът беше на свобода известно време, което крие опасност от нови нападения. Това е причината да повишат нивото на заплахата до най-високото”. Така Петер Кноопе - бивш директор на Международния институт за противодействие на тероризма в Хага, коментира въвеждането за първи път в Холандия на най-високото 5 ниво на тревога след стрелбата в трамвай в Утрехт. При нападението загинаха трима души и петима бяха ранени.

Установяват мотивите на нападателя, убил трима души в Утрехт

Според експерта механизмът за отговор в Холандия е много добре развит и отработен. Незабавно се установявал контакт с групи в обществото, които са в риск. Такава връзка се осъществявала от 2004 г. насам, след като терорист убива холандския режисьор и политически активист Тео ван Гог. „Силите за сигурност и полицията незабавно се мобилизират, веднага се събира информация от обществото и се докладва на централно ниво”, обясни Кноопе.

На въпроса има ли голямо турско малцинство в Холандия и дали то е добре интегрирано, той отговори, че всичко зависи от това как дефинираме думата "интеграция". „Ако става въпрос за установено икономическо благосъстояние, тогава отговорът е да. Интегрирани ли са в смисъл на смесени бракове - тогава отговорът е не”. Кноопе смята, че турското малцинство в Холандия е изолирано в известен смисъл, но пък икономически е просперирало. Това се дължало на връзките им с родината и нейната икономика.

Трима убити и петима ранени при стрелба в Утрехт (ОБЗОР)

По думите на Кноопе случилото се в Утрехт изисква силни лидери, което можело да доведе до по-популистки вот или да засили позициите на настоящия премиер.

Анализаторът смята, че нападателите не действат самостоятелно, макар физически да не са в група. „Трудно е да се следят, трудно е да проникнеш, да идентифицираш хора, които работят самостоятелно, както е терориста от Нова Зеландия. Единственото, което може да се направи, е да се разчита на информацията, която се получава от обществото”, добави експерта.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.