Разследват ги за злоупотреби с евросредства и програми за подпомагане на социалнослаби

Прокурори и жандармерия в Червен бряг. Разследването е за злоупотреби с евросредства и програми за подпомагане на социалнослаби. Кметът на общината беше задържан за кратко, заедно с още петима души. Всички са служители на общината. В хода на действията се претърсват обекти и жилища в града. Досъдебното производство се отнася за престъпление по служба. Има данни за извършени престъпления от кмета Данаил Вълов. Това заяви по-късно зам.-главният прокурор Иван Гешев. Може би утре ще бъде ясно спрямо кои лица ще бъдат повдигнати обвинения. Една от линиите на разследването е обществена поръчка за „топъл обяд“. Делото е започнало по сигнал на журналисти, обясни Гешев.

"Накратко става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки. Каква е целта всеки може да се сети. Констатираме по десетките съдебни производства, че ситуацията е като с ТЕЛК и други държавни структури. Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек. Независимо в какъв цвят, от коя политическа партия са кметовете, в голямата си част ситуацията е една и съща. Става въпрос за масово нарушение на обществените поръчки, по които те са възложители. Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите", подчерта Гешев.

​Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и след журналистическо разследване на "Господари на ефира", излъчено на 7 май 2018 г.

Установено е, че Данаил Вълов е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“ и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността на програмата е 229 106, 22 лв. с ДДС.

"Нямам никакви притеснения по повод разследването на Специализираната прокуратура. Дадох показания във връзка с разследването на процедурата, свързано с така наречения "Топъл обяд" и продължавам обичайната си работа в общината", коментира Вълов за БТА, след като се върна на работа. По думите му единият от отхвърлените по процедурата за "Топъл обяд" кандидати се е жалвал и в общината вече били събрали купища документация по казуса - пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд. 

"Въпреки опита да се отърват от мен предварително, няма да се получи и ще трябва да ме изтърпят до края на мандата ми", каза още кметът.

Снимка: БГНЕС

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции - „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в Червен бряг“ и „Приготвяне и доставяне на храна „топъл обяд“ в гр.Койнаре“. Документи по поръчката подали три фирми. На критерия „най-ниска цена“ е отговаряла софийската фирма „М.-П.“ ЕАД. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в Община Червен бряг, Вълов прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г. Целта му била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

Тогава сигнал подава разследващият журналист и бивш пиар на Общината Христо Гешев.

„Тези две фирми винаги печелеха, независимо коя фирма се появяваше в тази обществена поръчка. Ако някой друг отговря на условията, които са зададе от Общината – конкурсът и поръчката се анулираше. Едно от огромните нарушения е, че по същия този проект двете фирми изпълнители със съдействието на Общината са хранели „мъртви души””, обясни той.

Предадохме с протокол на представители на Специализираната прокуратура набор от документи по направен опис. Това заяви пред БТА Николай Недков, секретар на Община Червен бряг по повод действията на прокуратурата от сутринта в общината. Същевременно се направи коректен обиск на някои кабинети с поемни лица, всичко беше нормално, повече не мога да кажа, допълни той.  Недков посочи, че тази сутрин след 6.30 ч. в сградата на общинската администрация има представители на жандармерията и специализираната прокуратура. "При идване на работа на служителите се наложи да си показват лични карти и да се обозначат кой къде работи. Впоследствие представители на прокуратурата поискаха набор от документи, които на база на направения опис, много коректно и много точно изчакаха - подготвихме ги и получихме протокол за това, което сме дали", поясни секретарят на общината. 


Не мога да кажа къде е кметът, заяви Недков на журналистически въпрос. По думите му заради проверката днес е отложен насроченият конкурс за директори на детски градини.  Хора от общината са поканени да дадат писмени сведения по проблема, който се проверява - "Топлият обяд" от 2017 г., каза Недков. Според него проблемът "се преекспонира". "От 2017 г. се коментира. Налице са в общината, но не бяха поискани, документите от проверките, които се правиха на място с протоколи от ръководещия орган по проекта, както и проверките, които се правят седмично от наши представители - всичко е налице", допълни секретарят. "Управляващият орган имаше забележки, но те се отстраняват. По думите му са били правени и "съвместни внезапни проверки на управляващия орган и общината, но няма констатации, които биха ни притеснявали". Според Недков забележките, които е дал ръководещият орган по проекта, са отстранени. По думите му в момента общината работи с граждани. Журналисти не бяха допуснати от охраната на общината в сградата, а разговаряха със секретаря на общината до входната врата. Пред сградата имаше охрана от полиция и жандармерия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.