В града изготвят специален билборд с лика на Светия отец

В Раковски ще приветстват папата със специален билборд с лика му. В града живее най-голямата католическа общност у нас и там вече започна сериозна подготовка преди посещението на главата на Римокатолическата църква в България. Ще се ремонтират църкви, улици и площади.

Първото място, което папата ще посети, е квартал ”Генерал Николаево”. В църквата „Пресвето Сърце Исусово” той ще даде първо причастие на 250 деца от цяла България. В нея вече кипи усилен ремонт. Подменя се подовата настилка. Дървените греди са на повече от 100 години и някои от тях са изгнили. „Цикли се дюшемето, уравнява се. След това се фугира, грундира и се лакира, но този път минаваме с масла. Това е по-добрият вариант на този етап, тъй като маслото подхранва дюшемето”, каза работникът Георги Чернев.

Стартира официалната интернет страница за посещението на папа Франциск у нас

В храма папата ще отслужи света литургия. На нея ще присъстват само 720 души, които ще бъдат допуснати със специален пропуск. Останалите вярващи ще наблюдават литургията отвън на площада. Церемонията ще се излъчва на два огромни екрана. „Отвън има една рампа, която трябва да бъде поправена. Трябва да я боядисаме. Нямаме нито време, нито ресурси. Колоните няма да бъдат освежени, защото няма да успеем за този период”, сподели отец Младен Плачков. За него най-голямото вълнение ще е да се докосне до папата. Това ще е и първата му среща с главата на Римокатолическата църква.

Папа Франциск не прие оставката на осъдения френски кардинал Барбарен

„За мен папата е един баща. Това, че той е тук, е голям знак от Бог. Ще опитам да се помоля заедно с него за него, за българския народ за благоденствието ни, защото виждам, че народът е изключително разпокъсан”, каза още отец Младен Плачков.

Папа Франциск ще посети и църквата в съседния квартал “Секирово“. Храмът преди дни беше напълно боядисан отвън. Сега се ремонтира площадът пред него. Заради визитата на папата в Раковски, правителството отпусна 2,5 млн. лева. Средствата ще отидат за ремонт на 9 улици – 5 в Раковски и 4 в съседните села Белозем и Стряма. По улиците, по които ще премине папа Франциск, на всеки стълб ще се вее българският трикольор. Шивачката Атанаска Велчева вече е ушила 300 от необходимите 800 знамена. Най-вероятно папата ще кацне с вертолет в града. Очаква се той да бъде посрещнат от над 100 000 души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.