Жената на кмета на Червен бряг също е замесена

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност кмета на Червен бряг Данаил Вълов, съобщават от държавното обвинение.

Той е обвинен за длъжностно престъпление. Според прокуратурата през 2017 г., без да са били налице основанията в закона, е прекратил обществена поръчка за доставка на топъл обяд за социално слаби в Червен бряг и гр. Койнаре, като по този начин е облагодетелствал две свързани с него фирми.

Кметът на Червен бряг: Не съм лобирал при обществените поръчки

Вълов беше задържан на 20 март 2019 г. при акция в Община Червен бряг. След като му е повдигнато обвинение и взета паричната гаранция в размер на 75 000 лева, Вълов е освободен, съобщават още от държавното обвинение. Предстои Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд да бъде отстранен от длъжност.

По време на операцията бяха задържани до 24 часа и петима служители в общината, участвали в обществената поръчка. След разпит те също бяха освободени. За момента имат качеството на свидетели по делото.

Проверка на NOVA установи, че в този завод, собственост на жената на кмета на Червен бряг, една от фирмите спечелила обществената поръчка за „Топъл обяд” е наела помещение и оттук готвят за социално слабите в града.

Собственичка на фирмата за приготвяне и доставка на храната за социално слабите е бивша счетоводителка на семейната фирма на кмета Данаил Вълов. „Развива се жената, направила си е нова фирма”, коментира портиерът.

Служител, който отговори на телефона за контакт на фирмата също не отрече, че ползват помещение в завода на кметската съпруга.

След като вчера беше задържан за кратко, кметът Вълов е на свобода срещу парична гаранция от 75 000 лева. Спецпрокуратурата ще поиска той да бъде отстранен от длъжност.

"Не ме притеснява. Хората, които работим на такива позиции, това влиза в правилата и в длъжностите, които заемаме. Това е проверено от Комисията за конфликт на интереси. Още повече, че ако имаше конфликт на интереси, фирмата, която обжалва досега на това основание да беше спечелила обжалването”, казва кметът на Червен бряг.

Петимата служители на общината, които вчера бяха разпитвани в полицията са привлечени само като свидетели по делото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.