Гласуванията в петицията достигнаха повече от 1 000 на минута

Подкрепата за петицията, наречена "Отменете член 50", която призовава за прекратяване на Брекзит, събра един милион подписа.

Парламентарният уебсайт непрекъснато се сриваше след като 2 000 души на секунда са се опитвали да изразят подкрепата си. "Правителството многократно заявява, че излизането от ЕС е" волята на народа ", написа организаторката на петицията Маргарет Ан Георгиаду.

„Трябва да сложим край на това твърдение, като докажем силата на публичната подкрепа сега, за да останем в ЕС. Второ гласуване на хората може да не се случи - затова гласувайте сега", добави тя.

От Комисията по петициите в парламента, заявиха, че степента на подкрепа е най-високата, с която уебсайтът някога е трябвало да се справи. В 12.45 ч. Комисията заяви, че между 80 000 и 100 000 души се опитват едновременно да видят страницата на петицията.

Петицията за първи път се появи на уебсайта на правителството през февруари, но не получи особено внимание до вчера вечерта. Изглежда, че интересът се е повишил след изявлението на Тереза Май от Даунинг стрийт, в което тя обвини депутатите, че сегашната им пасивност заплашва да изхвърли Великобритания от ЕС без споразумение за оттегляне за малко повече от седмица.

Въпреки рекордния интерес към петицията през последните 24 часа, висши правителствени служитело вече опитаха да омаловажат значението ѝ.

Петицията трябва да бъде гласувана от парламента, ако премине прага от 100 000 подписа. Случилото се е в момент, когато премиерът е в Брюксел, за да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзит до следващия петък.

Министърът на външните работи Джереми Хънт заяви пред BBC Radio 4, че отмяната на член 50 е възможна, но "е много малко вероятна". През декември Европейският съд постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени член 50 от Договора за Европейския съюз. Това означава, че Обединеното кралство може да реши да остане в ЕС без съгласието на 27-те други държави-членки. 

Лидерите на ЕС на среща в Брюксел

Великобритания няма да напусне ЕС на 29 март

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.