Открити са и сериозни пропуски с фатален край

Груби нарушения в десетки болници у нас. За миналата година изпълнителната агеция "Медицински одит" е констатирала 1230 нарушения. За сравнение, през 2017 г. техният брой е бил едва 338. Най-често контролните органи установяват проблеми с достъпа до лекарска помощ.

Голям проблем се оказва и качеството на медицинската грижа. В много от случаите тя е закъсняла и недостатъчна.

Открити са и сериозни пропуски, завършили с фатален край. Става въпрос за смъртта на новородени и родилки. През миналата година одитът е проверявал 16 случая на починали бебета. За сравнение, през 2017 г. тези сигнали са били два. "Медицински одит'' открива нарушения в няколко болници. 

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА?: Близки на починал търсят истината

Една от тях е сливенската, където през лятото 33-годишна жена почина, ден след като роди. Подозренията на близките са за лекарска грешка. Разказват, че е приложен форцепс, който се оказва фатален. Последици има и върху бебето -  Мария, която се ражда с пареза на ръката и отоци в главата. Към днешна дата състоянието на момиченцето се подобрява, благодарение на всекидневната рехабилитация.

Кирил Ананиев: Всички нови линейки ще разполагат с паник бутони

След смъртта на Ренета от сливенската болница бяха категорични, че лекарска грешка няма. Все пак контролните органи установяват, че оказаната медицинска помощ в АГ отделението не е достатъчна по обем и качество, заради което е образувано административно-наказателно производство.

Нередности бяха открити и в държавната хематология след смъртта на няколко млади пациенти. Съмненията на близките бяха, че до фаталния край се е стигнало заради вътреболнична инфекция. Проверяващите констатират наличието на бактерии. Въпреки дадените препоръки и образуваните наказателни производства, държавната хематология не взима мерки, се казва още в доклада на "Медицински одит". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.