Вижте историята на Милена Шаркова

„Искам хората да си ме представят като стойностен човек. Така се стекоха събитията в моя живот, че последните 5 години съм съпруга на един герой”. Това каза Милена Шаркова пред Ива Софиянска-Божкова. През 2014 г. мъжът ѝ Емил Шарков беше убит по време на спецакция в Лясковец. Полицаят загина докато пази колегите си от изстрелите на психичноболен мъж. Убиецът получи доживотна присъда, без право на замяна.

ПЕТ ГОДИНИ СЛЕД АКЦИЯТА В ЛЯСКОВЕЦ: Поклонение в памет на Емил Шарков

5 години след смъртта на съпруга ѝ тя споделя, че е минала през състояния на пълна агония и катарзис. Успява да се върне към живота чак на трета година. Тя се развива професионално в сферата на маркетинга и подкрепя дъщеря си, която вече е студент. „Все още ми се стяга гласът, когато заговори за Емо. Много хора са минали през това – важното е да продължат”, казва Милена.

Няколко месеца след смъртта на съпруга си, тя учредява Фондация „Емил Шарков”, за да запази жива паметта му. Започва да помага на семейства на загинали и инвалидизирани служители от МВР. Учредява общоност наречена „Деца на бащи герои”. „За мен е много ценно всички тези деца, които споделят обща съдба, да общуват по между си и да си дават морална и емоционална подкрепа. Особено при новите случаи, когато някой е загубил баща си, е много ценно да видят, че има някой друг, който, споделяйки тяхната съдба, се е справил.

Барети се оплакаха на вътрешния министър от репресии

По думите на Милена, целта на фондацията е да показва на всички деца и майки, загубили свойте бащи и съпрузи, че трябва да се справят и че не са „жертви на съдбата”. „Много е удобно в една такава ситуация да се почувстваш в ролята на жертва. Трябва да се отърсиш и да продължиш напред. Най-силното ми вдъхновение е Емо като личност, защото той беше човек от рядка порода – беше целият доброта и се опитваше да намери във всеки един човек доброто”, споделя тя.

Деца на загинали полицаи на летен лагер

Добавя, че не обвинява никого. Тя допълни обаче, че правната система в България не е поискала да задълбае в случая. „Потуши се всичко. Забравиха се делата и тези, посочени за винови, вече са си на ръководни постове, което е най-жалко и демотивиращо за всички служители на това поделение”, казва тя.

Майката на Емил Шарков: Не оправдавам Петко Петков, но той бе предизвикан

Милена разказва, че отново е намерила любовта. „Имам до мен много стойностен човек, който се грижи за мен, за детето ми и ме цени като човек и като жена”, споделя съпругата на покойния герой.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си