Теглото му е било 8,8 тона

Тиранозавър, открит в Канада през 1991 година в западната част на страната, е най-големият намерен досега екземпляр в света, съобщават Франс прес и БТА. Екип канадски палеонтолози стигна до този извод, след като проведе дълга реконструкция на скелета на фосила.

Аржентински учени откриха непознат вид тревопасен динозавър

"Това е кралят на тиранозаврите!", заяви Скот Пиърсън, ръководител на екипа от университета в Алберта. Гигантът бил кръстен "Скоти" на името на бутилка скоч уиски, отворена при откриване на останките му. Праисторическото животно е живяло преди 66 милиона години и е било с дължина 13 метра. Скелетът му е бил открит в канадската провинция Саскачеван.

Учени изтъкват, че тиранозаврите са били с доста различни размери. Някои от тези животни са били по-слаби, други по-едри. Скоти е бил от вторите и засега е най-големият открит екземпляр. Теглото му е било 8,8 тона, истински мастодонт дори и сред останалите месоядни динозаври.

Учени: Не астероид, а отровни растения са виновни за изчезването на динозаврите

Скелетът на Скоти е бил открит още през 1991 година, но реконструкцията му е изисквала къртовски труд. На палеонтолозите им е било необходимо повече от едно десетилетие, само за да премахнат твърдата материя, покрила костите. Едва сега, след края на реконструкцията, били разкрити истинските размери на Скоти, който по всяка вероятност се е споминал на 30-годишна възраст. Тиранозавърът е бил дълголетник за стандартите на тези животни. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.