Те настояват за отделна и независима съсловна организация

След медицинските сестри, и фелдшерите излязоха на протест. Пред здравното министерство се събраха медици от различни филиали на спешна помощ в страната, сред които Смолян, Перник, Котел и Добрич.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Основното искане на фелдшерите е да се отделят като самостоятелна съсловна организация, също като лекарите, зъболекарите и фармацевтите. Целта й ще бъде да защитава правата им, защото по думите им в момента това не се случва. Ако искането на протестиращите не се изпълни, ще се стигне до ефективни стачни действия и колективни оставки. Рамо до рамо с фелдшерите застанаха и бъдещите им колеги. Специално за протеста от Стара Загора пристигнаха десетки студенти.

Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с част от недоволните медици и пред тях е поел ангажимент, че ще започне работа по искането им.

"От два месеца сме пуснали писмо до министъра, с което настояваме за разговор, но нямаме отговор. Решили сме да поставим тези наши искания от площадите и от улицата. Дано този път да ни чуят", каза председателят на Националното сдружение на фелдшерите Александър Александров.

В знак на подкрепа пред здравното министерство дойдоха и медицинските сестри, които миналата седмица обявиха безсрочен протест. Техните демонстрации продължават на различни места в страната. 

Репортери: Глория Николова, Марина Малашева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.