Великолепните му картини ще бъдат изложени до края на април

Националната галерия представя 190 живописни произведения, рисунки, литографии и ескизи на големия български художник Александър Петров - Лавандулата. Той е един от авторите, които изграждат облика на българското изкуство през втората половина на 20 век.

Статуетка „Полет“ за репортера Живко Константинов и Новините на NOVA

Вдъхновен от красотата и багрите на Розовата долина Александър Петров създава големите цикли в творчеството си - "Розобер" и "Плевене на лавандула". Основни теми в творчеството му са трудът, любовта, майчинството и морето.

"Трудещият се български народ на фона на прекрасната българска природа. Това е българката с нейната красота, с чистотата и красотата на нейния труд. Той посещава много често Казанлък – Празника на розата, на Сливенските огньове. Той е непрекъснато в събитията, традициите, той ги изучава отвътре и се вдъхновява", каза кураторът на изложбата Сузана Каранфилова.

Петров изследва фолклора и народните носии, от които извлича багрите и духа, с които греят платната му.

Темата за брането на лавандулата се превръща в негова емблема и неслучайно е наречен от колегите си Лавандулата.

Приказната златна Прага - романтика и великолепие (ГАЛЕРИЯ)

Наградата му е и тримесечно пътуване в Средния Изток. Екзотичните пейзажи и специфичното азиатско слънце променят колорита на неговата живопис към още по-светла, жизнена и топла.

Петров е един от авторите, които изграждат облика на българското изкуство през втората половина на 20 век.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.