Трима министри подадоха оставки

С безпрецедентен вот в нощта срещу вторник британските депутати решиха да поемат контрола над Brexit. Така парламентът вече има властта да гласува за различните опции за излизане от Европейския съюз, съобщава Би Би Си.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, беше приета с 329 срещу 302 гласа. Трима министри подадоха оставки, за да могат да упражнят правото си на глас. Постовете си напускат министърът на външните работи Алистър Бърт, на бизнеса - Ричард Харингтън, и здравеопазването - Стив Брайн. 

Изменението налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Brexit. Това ще позволи да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС.

„Нито едно правителство няма да издаде празен чек, за да изпълни решение, което не знае какво е”, заяви Тереза Мей.

„Премиерът винаги е била ясна, че това са преговори между нас и Евросъюза. И ако парламентът изкаже мнението си,  то може и да се окаже неизпълнимо”, коментира депутатът Андреа Лийдсъм.

Брюксел е приключил подготовката си за евентуален „твърд” Brexit

Това е поредното поражение за премиера Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, договорено с Брюксел и отхвърлено два пъти от депутатите.

Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но миналата седмица Мей се договори с европейските лидери Brexit да се отложи - за 22 май, ако парламентът одобри нейното споразумение за развода тази седмица, и за 12 април, ако не го одобри.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес