За целта висшите училища ще трябва да създадат нови специалности и методи на преподаване

Изкуственият интелект влиза в университетите. За целта висшите училища ще трябва да създадат нови специалности и методи на преподаване.

Страстта си към роботиката Ангел иска да превърне в професия. Не открива обаче нито един университет у нас, в който да може да се научи да създава интелигентни системи.

 „Не е толкова плитка тази сфера и трябва наистина дълбочина - не стига да има един избираем предмет, човек да навлезе хубаво в нещата”, казва студентът Ангел Енчев.

Студентът избира най-близката до изкуствения интелект магистратура -  компютърни системи. Любопитството му обаче го кара да опита сам да създаде първата си иновация. Мини мобилна станция, която прогнозира бъдещо замърсяване на въздуха чрез сензори, измерващи температурата, налягането и влажността.

Мария Габриел: Изкуственият интелект ще е част от образованието на бъдещето

„Системата е обучена, след като измери тези три стойности, на база на тях да предрече стойности за четири замърсителя -  азотен оксид, азотен диоксид, озон и фини прахови частици”, заяви Енчев.

Младият учен е категоричен, че изобретението му може да намери широко приложение и тепърва ще търси финансиране. За да има повече иновации, новите технологии трябва да се изучават във всички университетски специалности, твърдят от просветното министерство. Сега това е застъпено само в четири висши училища.

Красимир Вълчев: Образователната система ще се променя

 „Изкуственият интелект ще изисква познания в областта на социалните, стопанските, правните науки, хуманитарните. Да подготвят от една страна хора, които да могат да работят и да управляват машини, базирани на изкуствен интелект, но и да създават такива машини”, добави министърът на образованието Красимир Вълчев.

А последните анализи показват, че 60% от традиционните позиции ще изчезнат до няколко години. 

"Повече от всякога Европа има нужда от специалисти по изкуствен интелект. Голяма част от работните места сега ще се трансформират с изкуствен интелект", заяви българският еврокомисар по цифрова икономика Мария Габриел. 

Новата програма на Министерството стартира още тази година. Висшите училища ще кандидатстват с конкретен план за действие как точно ще вкарат иновациите в обучението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.