Сандвичът е с рамер на футболна топка

Хамбургери с говеждо месо с големина на футболна топка ще отбележат коронацията на новия японски император следващия месец. Идеята е на ресторант в Токио. Творението с диаметър 25 см и тегло 3 кг се състои от гъши дроб, резени от японско говеждо и прясно откъснати черни трюфели. Любопитното е, че месото ще е поставено между питки със златен прах. Всичко това на цена от 900 долара, предаде БГНЕС.

Новаторският бургер ще бъде приготвен от готвачите в стекхауса „Дъбова врата“ в токийския квартал "Ропонги".

"Искахме да направим нещо, за да почетем новия император и новата ера за Япония. Освен всичко друго, това ме доближава повече до моите японски корени", заяви главният готвач Патрик Шимада. 

Бургерът „Златен гигант“, който е в чест на коронацията на престолонаследника Нарухито на 1 май и отбелязва настъпването на новата имперска ера на Япония - Рейва, ще остане в менюто до края на юни, въпреки високата си цена. Заедно с бургера, клиентите решили да заплатят сумата от 900 долара, ще получат и бутилка вино.

Бил Гейтс – на опашка за бургер (СНИМКА)

Настоящият японски император Акихито ще абдикира в края на април, превръщайки се в първия жив монарх от 200 години насам, който ще се оттегли, за да отстъпи престола на сина си.

В Япония обаче не винаги е имало свобода за приготвянето на месо. Съществувала е 1200-годишна забрана за консумация на месо в страната - първоначално постановена през 7 век на сезонна основа. Нарушаването й водело до строги наказания. Прекратена е от император Мейджи през 1872 г.

Съвременна Япония, известна със своето суши и богатата гама от ястия с морски дарове, прегърна сърдечно американската култура на бургери от края на Втората световна война.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.