Той упрекна и европейските правителства за това, че доставят оръжия за гражданската война в Йемен

Папа Франциск заяви, че политическите лидери, които искат стени и други прегради, за да държат мигрантите далеч от държавите си, "накрая ще станат затворници на стените, които строят", предаде БТА.

Той заяви това в отговор на въпрос за миграцията и заканата на американския президент Доналд Тръмп да затвори границата с Мексико. Папата разкритикува и европейските правителства за това, че доставят оръжия за гражданската война в Йемен.

"Първото нещо, което трябва да сторим, е да се опитаме да направим така, че хората да нямат нужда да емигрират заради война и глад. Но ако Европа, при цялата си щедрост, продава оръжия на Йемен, за да се убиват деца, как тогава би могла да бъде последователна в поведението си?", попита папата.

Според него Старият континент трябва да инвестира в икономическото и образователно развитие на по-бедните страни, "за да спира миграцията не със сила, а с щедрост", призова Франциск. Той отбеляза, че е чул, че именно за това настоява и германският канцлер Ангела Меркел.

Папата към мароканците: Живейте в братство с хората с различна религия

Папата заяви, че е за това да има мостове, а не стени, и посочи, че уроците на 20-и век - включително европейската имиграция в миналото към Америките и ужасите на нацизма - би трябвало да накарат европейците да бъдат по-приветливи.

"Под натиска на популистите се всява страх и после се вземат решения. Страхът е отправната точка за диктатурите, с обещания и страх Хитлер спечели. Знаем резултата. Да се поучим от историята", каза папата.

Франциск, който е син на италиански емигранти в Аржентина, заяви, че "е вярно, че една-единствена (европейска) страна не може да приеме всички. Но я има цялата Европа, която да разпредели имигрантите".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.