Операцията ще се извършва в цяла Европа

200 камери на КАТ вече са разположени по пътищата в страната заради акция "Скорост". Тя ще продължи до края на седмицата. Глобите за превишена скорост могат да стигнат стотици левове.

„За съжаление, скоростта убива. За една секунда автомобилът изминава 14 метра, ако се движим с 50 км. в час и 25 метра, ако се движим със 100 км. в час”, казва автомобилният състезател Румен Дунев.

Удар с 50 км. в час се равнява на свободно падане от височина от 10 метра. В опит да намалят инцидентите на пътя, униформените в цялата страна излизат „на лов за нарушители” с всички налични камери в КАТ.

Трима души загинаха при тежка катастрофа на АМ "Тракия"

„Ще бъдат използвани, както мобилни така и стационарни камери”, съобщи инспектор Илия Георгиев от „Пътна полиция. Цената на снимката от камерите може да бъде много висока. По думите му най-тежки са наказанията свързани с превишаване на скоростта в населено място.

Ако се движим в населено място с 50 км. над позволената скорост, глобата е 700 лева, както и отнемане на шофьорска книжка за срок от 3 месеца. Ако обаче се движим с още по-висока скорост, то тогава и глобата се покачва. За всеки 5 км. над тези 50 – глобата е по още 50 лева. Практиката показва, че ефектът от глобите е дисциплиниращ, твърдят от КАТ. В рамките на последната акция „Скорост”, от август миналата година, заснетите нарушители бяха повече от 28 000. 24 000 от тях бяха снимани с  мобилни камери.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.