Тя ще се състои в навечерието на тържествата във връзка годишнината от създаването на Северноатлантическия пакт

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в навечерието на тържествата във връзка със 70-годишнината от създаването на пакта. Посещението ще се състои дни преди разговори във Вашингтон между 29-те външни министри на Организацията на Северноатлантическия договор, които отново ще бъдат доминирани от проблемите с Русия.

Тръмп, който е в неблагоприятната роля на президент на основателя на НАТО, отдавна се съмнява в полезността на съюза и характеризира колегите като използвачи.

Той подигравателно се пита защо НАТО ще защитава малката Черна гора и е разгневен, че Германия, най-голямата икономика в Европа, не е на път да изпълни целта на НАТО всяка страна от алианса да изразходва 2,0% от БВП за отбрана.

Столтенберг, който говори пред репортери преди да напусне главната квартира на НАТО в Брюксел, се съгласи, че Германия трябва да изпълни ангажиментите си от срещата на върха на НАТО през 2014 г.

"Очаквам Германия да изпълни обещанието, направено от Германия заедно с всички останали съюзници в НАТО," каза Столтенберг.

Йенс Столтенберг остава начело на НАТО до 2022 година

"Очаквам те да посрещнат поетите задължения и да представят на НАТО национален план, в който посочват как Германия ще увеличи разходите за отбрана в реално изражение с 80% за едно десетилетие."

Кей Бейли Хътчисън, посланик на САЩ в НАТО, също изрази надежда за повече военни разходи от германския канцлер Ангела Меркел, но е по-дипломатичен от Тръмп. „Ние се нуждаем от Германия, защото тя е най-силната икономика в Европа. Те трябва да правят повече, те казаха, че е необходимо да правят повече, така че зная, че има воля за това от страна на канцлера Меркел“, каза Хътчисън пред репортери.

Столтенберг каза, че външните министри най-вероятно ще се съгласят да засилят подкрепата си както за Украйна, така и за Грузия, включително чрез обучение на морските сили и бреговата охрана и по-нататъшни посещения на портове и участие в маневри.

Той заяви, че НАТО ще обсъди и по-нататъшните стъпки след разпадането на Договора за междинните ядрени сили.

Столтенберг ще направи изявление на съвместно заседание на Конгреса в сряда. Но разговорите и резултатите покрай годишнината на Северноатлантическия пакт ще бъдат относително сдържани, доколкото НАТО ще почака до декември, когато ще се проведе среща на високо равнище на лидерите на страните от алианса в Лондон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.