Ако няма Brexit, това ще доведе до увеличаване на екстремизма в обществото, се казва в анализ на "Дейли телеграф"

Във връзка с поредното отхвърляне на вариантите за Brexit в.“Гардиън“ публикува коментар на Чарлз Грант, директор на Центъра за европейски реформи.

По неговите думи много хора в Брюксел сега са настроени песимистично. Мнозинството от тези, които по някакъв начин са участвали в преговорите за Brexit, смятат за най-вероятно напускането от страна на Великобритания на ЕС без никакъв договор.

Много хора са изключително недоволни от некомпетентността и нежеланието на британските политици да отговарят за своите действия.

ЕС очаква, че в резултат на това Великобритания ще напусне Съюза без сделка.

Барние: Brexit без сделка става все по-вероятен

Песимизмът в Евросъюза се основава още и на това, че мнозинството от британските политици, съдейки по всичко, просто не разбират доколко важни за ЕС са изборите за Европарламент. Едва ли не Европарламентът може да бъде смятан за нелегитимен, а Евросъюзът настоява на спазване на правилата.

Ако британският парламент не одобри сделката, сключена с Брюксел от Тереза Мей, то Евросъюзът няма да продължи отлагането на Brexit.

Британските депутати отново отхвърлиха алтернативите на сделката за Brexit

Много правителства в Еврлопа биха предпочели Великобритания просто да си отиде. Но мнозинството все пак иска излизането да стане до договорени условия. Но между страните от ЕС няма съгласие какви именно компромиси те са готови да направят, за да бъде постигнато това.

Много хора в Европа се опасяват, че ако Великобритания така и не успее ясно да определи какво конкретно иска, то, оставайки в състава на ЕС, тя само ще зарази други страни със своя странен евроскептицизъм и ще блокира по-нататъшната интеграция на континента.

Колкото повече британските политици играят свои игри по отношение на Brexit, толкова по-голям е рискът европейското търпение да пресъхне и Великобритания просто „да падне от скалата“.

„Къде са мъдрите политически дейци, които биха отвели страната встрани от скалата“, пита Чарлз Грант.

Голи протестиращи прекъснаха дебатите за Brexit (ВИДЕО+СНИМКИ)

Анализаторът на „Дейли Телеграф“ Тим Стенли смята, че ако няма Brexit, това ще доведе до увеличаване на екстремизма в обществото.

Тези, които са за оставането на Великобритания в ЕС, си мислят, че всякакви възможни ултрадесни екстремисти просто ще изчезнат. Това са фантазии на хора, които гледат Би Би Си и си мислят, че всяка страна е настроена либерално, саркастино отбелязва авторът.

В реалният живот е невъзможно просто със законодателство да се забрани ненавистта, иначе нямаше да се опитваме да се избавим от това явление вече 50 години.

Расизмът процъфтява върху чувството за отчуждаване. Ако депутатите от парламента отменят Brexit, това само ще затвърди за тях мнението на всички тези, които се придържат към конспиративните възгледи.

В най-добрия случай резултатът ще бъде масова политическа апатия. В най-лошия – гражданско неподчинение, предупреждава „Дейли Телеграф“.

За борба с екстремизма е необходимо да се започне с признанието, че някои слоеве на обществото изпитват чувството на недоволство, а след това да се стигне до справяне със социалните проблеми, пораждащи това чувство.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си