Най-голямо отражение ще има на цените за минерална вода и безалкохолните напитки

Тол таксите няма да се отразят сериозно на цените на стоките. Това каза пред журналисти в Сливен министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, съобщава БТА. Според нея, твърденията за голямо увеличение, са спекулация. Тя обясни, че логиката на определяне на тол тарифите е следната - в категорията от 3.5 до 12 тона, които са най-масовият транспорт и осъществяват вътрешния превоз на стоки, да бъдат с по-ниски тарифи, така че да не се отрази на цените на хранителните продукти.

Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват за ремонт на общински пътища

Според изчисленията в потребителската кошница най-голямо отражение ще има на цените за минерална вода и безалкохолните напитки - около 4%. В другата категория - тежкотоварни, важи принципът, че който руши и замърсява повече, ще плаща повече. В третата категория попадат автобусните превози, които са с ниска тол тарифа, защото те изпълняват и социална функция. Тези средства, които държавата взима под формата на винетна такса, ще бъдат заплащани като тол тарифи. Преразпределението ще бъде вътрешно в сектора, като който пътува повече, ще заплаща повече, защото таксата е на база изминато разстояние.

В понеделник са били проведени първите срещи с превозвачите, като министърът очаква накрая да бъде постигнат консенсус. След като министерството предостави поискана от превозвачите информация, ще бъдат насрочени нови срещи, вероятно следващата седмица.

ВЪПРЕКИ ПРОБЛЕМИТЕ: Купуваме повече винетки, отколкото преди година

„До 2020 година МРРБ има готовност да размрази обекта "Пречиствателна станция за питейни води в Сливен", да бъде актуализиран проектът, да бъдат довършени останалите десет процента от него”. Това каза още министър Аврамова. На 25 март ВиК - дружеството е подало апликационна форма по ОП "Околна среда", като определените за област Сливен средства са в размер на над 112 милиона лева без ДДС. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.