Задържаният ползвал документите на братовчед си

23-годишен турски гражданин, избягал от австрийски затвор, е задържан на граничен пункт „Калотина” при опит да влезе в страната. При проверката на личните му документи, граничният служител установил несъответствие между снимката на паспорта му и външния му вид. Мъжът е отведен за допълнителнапроверка на втора линия. При опит да бъде идентифициран в системата АФИС, пътникът блъснал в земята и повредил единия от четците за пръстови отпечатъци към системата.

Затворник изчезна от болница в Пловдив

Малко по-късно признал, че ползва документите на братовчед си и съобщил на властите истинското си име. Граничните полицаи от ГКПП „Калотина” поискали съдействие от австрийските власти. Пристигналите биометрични данни са сравнени и анализирани с тези на арестувания. Установено е, че мъжът е австрийски гражданин, избягал от местен затвор през август 2018 г. Властите във Виена го определят като опасен. Той е  издирван  за тежка телесна повреда, квалифициран случай на изнудване и незаконно проникване в частна собственост.

Хванаха избягалия затворник от Ловеч (ВИДЕО)

По случая в ГПУ „Калотина” е образувано досъдебно производство. Уведомена е и Районната прокуратура в Сливница. На 23 – годишния чужденец е повдигнато обвинение за повреждане на държавно имущество и опит за незаконно влизане в страната с чужд документ за самоличност. Работата по случая продължава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.