Реформите обаче изостават, сочи докладът

Икономическият растеж на Западните Балкани се е ускорил до 3,8% през 2018 г., но е уязвим към "нарастващите външни и вътрешни рискове", включително геополитическите спорове и изоставащите реформи, съобщи Световната банка, цитирана от БГНЕС.

Средният процент на растеж е нараснал от 2,6% през 2017 г. и се очаква да бъде 3,5% за тази година, по-бърз от този на Европейския съюз, но банката предупреди, че правителствата на Западните Балкани трябва да ускорят реформите, за да защитят напредъка от външни рискове. Тя се позова на продължаващите търговски спорове между САЩ и Китай, както и на напрежението между съседите Косово и Сърбия като фактори, които могат да застрашат перспективите.

ЕК отлага доклада за напредъка на балканските държави за края на май

Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г., наложи 100% митническа такса върху сръбските и босненските продукти през ноември. Този ход е част от продължаващ спор за независимостта на Косово, което Сърбия и Босна отказват да признаят.

"Ако регионалните търговски напрежения в Западните Балкани останат повишени - като тарифите на Косово за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина - това ще повлияе на икономическите перспективи", се казва в доклада.

Черна гора, Косово и Сърбия са отбелязали най-високи темпове на растеж на БВП през 2018 г. съответно с 4,4%, 4,2% и 4,2%, докато Северна Македония е отбелязала ръст с 2,7%. Регионалният ръст се дължи главно на увеличените публични разходи, както и на нарастването на нетния износ от Албания и Северна Македония, се казва в доклада. Въпреки това растежът не е бил съпроводен с увеличение на работни места.

"Премахването на бариерите, които затрудняват конкуренцията и растежа на новите фирми, ще създаде възможности за хората - насърчаване на предприемачеството и иновациите", каза Линда Ван Гелдер, директор на Световната банка за региона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.