Загинали са мъж, жена и две деца

Малък самолет, пътуващ от Охрид за София, се разби във вторник следобяд. На борда на машината е имало четирима български граждани. Загинали са мъж, жена и две деца. Намират останките на разбилия се самолет на 35 километра от Скопие в труднодостъпна местност. По информация на местната ТВ24 той е бил с германски регистрационни табели.  

Машината изчезна от радарите малко повече от час след  началото на полета си и се издирваше от два полицейски хеликоптера. Самолетът тип "Чесна P-210" е излетял от летището в Охрид в 15.10 местно време за София. В 16.16 часа обаче контактът с него се губи. "Поради лошите метереологични условия пилотът е поискал да кацне в Скопие, но малко по-късно е поискал разрешение да продължи към София", каза Николче Тасески от въздушния контрол.

Преди да изчезне от радарите пилотът е съобщил, че има силни турболенции. От гражданската въздухоплавателна служба на Македония съобщават, че издирвателната и спасителна акция е приключила. Оттам съобщиха пред МИА, че са длъжни да съобщят за инцидента държавата, където е произведен самолета, както и неговия собственик.

Пилотът е притежавал български лиценз за правоспособност. Това каза за NOVA директорът на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев.  

„На всички малки самолети и най-малкото подухване оказва влияние. Може би това е причината, но към момента все още нищо не можем да кажем. Цялото досие ще бъде прегледано утре”, каза той.

Българският експерт по самолетни катастрофи Христо Христов ще се включи в разследването на трагедията. В ефира на NOVA той обясни, че при подобни инциденти се разследва подготовката на пилота, метеорологичната обстановка, техническата изправност на самолета и здравословното състояние. „Според информацията, която имам, времето е било много неподходящо за този полет. Той е по правата на визуалните полети, което е създало проблем за заобикаляне на облачна маса и това е довело до събитието. Самолетите от този клас нямат черни кутии”, каза още Христов.

Самолетът „Чесна P 210 N” е лека едномоторна машина с пет места за пътници и един пилот. Двигателят е с мощност 310 конски сили. Производството на тази модификация на Чесна е започнало през далечната 1978 година, като до 83-та година са направени общо 834 бройки. Максималната му скорост е 370 километра в час, а с едно зареждане на резервоарите може да измине около 1200 километра.

Самолетът се е разбил край Солунска глава - най-високия връх на планината Якубица. Върхът е с височина 2540 метра и според метеоролози времето в района се променя изключително бързо и динамично, което може да е една от причините за падането на самолета.

За инцидента е информиран министър-председателят на България Бойко Борисов, съобщиха от МВнР. Той е издал съответните разпоредби на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който от своя страна е в контакт с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония.​

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.