При инцидента загинаха четирима българи

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония разпространи кадри от мястото на самолетната катастрофа край Скопие, при която загинаха български бизнесмен, съпругата му и двете им дъщери. На видеото се виждат останките от малката машина „Чесна”, която се разби в планински район при полет от Охрид към София във вторник.

Телата на загиналите също бяха открити и транспортирани в „Съдебна медицина” в северномакедонската столица за освидетелстване.

Машината изчезнала от радарите в 17:15 ч. българско време - малко повече от час след началото на полета. Преди това пилотът съобщил, че има силни турбуленции. Той първо поискал да кацне в Скопие, но малко по-късно съобщил, че продължава към София. Северномакедонски медии разпространиха аудиозапис, на който се чува последният разговор между авиодиспечерите и пилота.

От българското външно министерство обявиха, че ще окажат съдействие в процеса по идентифицирането на телата на четиримата загинали, както и за посрещането на техните близки.

Властите у нас проверяват имал ли е нужната квалификация пилотът на разбилия се самолет и изрядна ли е била машината. Повече информация за самолета се очаква да дойде от германия, където той е бил регистриран. 

У нас регистрирани са общо 146 подобни въздухоплателни средства, 35 от които са "Чесна". 276 българи пък притежават лиценз за управление на леки машини. За да получиш такъв документ, е нужно да отговаряш на редица общоевропейски стандарти. 

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Десислава Георгиева; Яна Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.