Жителите на Велино са инструктирани как да действат, ако забележат съмнителен човек

Биг Брадър в шуменското село Велино. Камери следят за нарушения и разкриват тайни случки от нощния живот. Жителите пък са инструктирани от кмета и, като следователи, сами предотвратяват престъпления. Идеята е гласувана на селско събрание, а парите са намерени от спонсори. И така видеоочи следят какво се случва в и трите края на селото и в центъра. Резултатът – драстично намаление на кражбите.

"Почти не беше останала къща безстопанствена, неразбита в селото. Това, което става за вторични суровини или дървен материал за горене, изчезваше", каза кметът на Велино Димитър Димитров.

Младен Маринов: Подсилили сме границите с допълнителни патрули (ВИДЕО)

След като се разчуло за камерите, апашите се отказали. Камерите помагат не само за предотвратяване на кражбите във Велино, но и за пресичане на престъпността в региона. Наблюдателните жители на селото дори заловили избягал престъпник.

Освен в борбата с престъпността, камерите служат и за още нещо. Всяка година, заради снегонавяванията, селото е откъснато от света и само чрез видеонаблюдението от снегопочистващата фирма се ориентират каква е обстановката. 

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.