Тихомир Христозов създаде музиката за трейлъра на новия хитов филм „Годзила“

Пловдивски композитор оставя все по-трайна следа в Холивуд. Тихомир Христозов създаде музиката за трейлъра на новия хитов филм „Годзила“. Участвал е и в други световноизвестни проекти от големия екран като "Красавицата и звярът" и "Жената чудо. Негови композиции са предпочитани и от телевизионни канали като Дискавъри, ВВС, МТВ и Гео.

Едва ли сте подозирали, че музиката и звуковите ефекти към трейлъра на хитовия филм “Годзила“ са дело на българин. Това е 31-годишният Тихомир Христозов.

"За "Годзила" аз дори не очаквах. Направих тези звуци за една компания в Англия. И редакторите, които са правили трейлъра, те просто са харесали моите неща и са казали окей. Това е, което искаме и са ги взели за първия официален трейлър на "Годзила", каза Христозов пред камерата на "Събуди се".

Роден в Харманли, но от 20 години живее и твори в Пловдив. Именно любовта му към музиката го води в града под тепетата, където завършва музикално училище, а по-късно и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Първият инструмент, на който Тихомир се учи да свири, е гайда.

Кой е единственият българин, член на Академията за „Оскарите”?

Тихомир казва, че е самоук композитор. Въпреки че е дипломиран учител по музика, никога не е учил композиция и звуков дизайн. Първите си крачки в киноиндустрията прави преди 8 години, когато е поканен да работи за индийския филмов гигант “Боливуд“. Първият филм, по който българинът работи, е „Обещание“. Късометражната лента се завърта в кината по целия свят.

"То е една много тежка драма за един човек, който живее в спомените за неговата жена. Тя е починала. Там общо взето трябваше цялата музика да бъде супер депресивна. И ме улучиха точно в едно такова състояние. Раздели разни, имах тогава една приятелка, просто приключиха нещата. Може би, когато си по-чувствителен, твориш по-лесно, когато нещо те е наранило също", заяви Тихомир.

Българският композитор успява да пробие с филмовата си музика и в Холивуд. За да създаде музиката към един филм, разказва, че понякога се налага да го гледа десетки пъти. Чете сценария и сюжета. Композирането на звуците му отнема около два-три дни. Често прекарва по цели нощи в студиото си, защото сам свири на виртуалните инструменти.

Когато успее да се отдели от музиката, рисува. Това е другата му страст.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.